LCD TV - guide til digitalt fjernsyn

Læs om LCD fjernsyn og digitalt TV

LCD - Liquid crystal display - er en teknologiLCD hd fra Dell, der bygger på flydende krystaller, som navnet antyder.
Anvendelsen i computer og tv-skærme har - sammen med plasma-skærme - skabt en mindre revolution på tv-markedet.

Teknologien giver nogle markante fordele fremfor for den gamle CRT-teknologi, der blev brugt i fjernsyn med billedrør, nemlig:

  • En LCD-skærm kan laves helt flade
  • En LCD-skærm kan (af samme årsag) laves meget stor.
  • En LCD-skærm kan laves meget lille (som vi først så teknologien i lommeregnere, mobiltelefoner mm.)

Tidlige modeller af LCD tv-apparater havde problemer med at farvedybder, kontraster samt hurtige bevægelser, men dette er efterhånden et ikke-eksisterende fænomen på nyere lcd tv.


Til top

LCD teknologien

lcd usbEn LCD-skærm - som fx et HD LCD-tv - består af mange små punkter - pixels - der tilsammen giver et sammenhængende billede på skærmen. Hver enkelt punkt består af et lag af molekyler placeret mellem to gennemsigtige elektroder og to polariserende filtre (på hvert sit led).  Hvis der ikke er flydende krystaller mellem de to filtre, kan lys ikke passere gennem.

Overfladen af elektroderne med kontakt til de flydende krystaller vil flugte med krystallerne i en bestemt retning. Hvis der ikke er elektrisk spænding til de flydende krystaller, bestemmes retningen af elektrodernes overflade. I denne tilstand har de et gråt udseende. Hvis der sættes elektrisk spænding til krystallerne, vil de orientere sig således, at der slippes lys igennem - eller ikke slippes lys igennem - og derved kan man skabe et billede af med mørk / ikke-mørke punkter

Læs også om


Til top


På denne side


Del siden med venner:
| Flere


Læs mere: