Om Blu-ray, afspillere og fremtiden

Læs om DVD'ens afløser: Den nye Blu-ray-teknologi. Vi kigger på historien, konkrete afspillere og fremtiden for Blu-ray.

Blu-ray er DVD'ens afløser - det nye optiske diskdrev til HD-film.Blue-ray disc logo

I sammenligning med 4,7 GB plads på DVD'en kan en Blu-ray-disk indeholde 25 GB data, hvilket er nok til at kunne indeholde en film i Full HD. Formatet kan ligesom forgængeren også bruges til computerspil, som medie til playstation og andre spilkonsoller eller blot som generelt data-medie ml. computere.

Blu-ray afspilles med en afspiller, der ligner en DVD-afspiller til forveksling. Langt de fleste afspillere er bagudkompatible, så de også kan afspille gamle DVD'er og CD'er.

Resultatet af en format-krig med HD-DVD

Inden Blu-ray nåede nuværende popularitet og udbredelse, var der en lang periode med usikkerhed på grund af stærk konkurrence fra et tilsvarende HD-format: HD-DVD. Tilbage i 1970'erne kørte en tilsvarende krig mellem to video-formater: BetaMax og VHS. Erfaringerne fra dengang talte om en opslidende kamp mellem to formater, hvor det viste sig at være det måske knap så gode format, VHS, der vandt.

Ingen ønskede derfor en tilsvarende lang kamp og lige lidt ønskede man, at det var magt og penge blandt formaternes støtter, der afgjorde krigen mere end det var den reelle fordel i formatet. Blu-ray havde fra starten vundet forbrugernes og filmentusiaternes begejstring, og derfor så man på i spænding, mens de store filmstudier, elektronik- og softwaregiganter valgte hvilken hest, de ville spille på.

Toshiba kæmpede en lang kamp for HD-DVD-formatet men da Blu-ray havde samlet mange betydningsfulde støtter med blandt andre Sony, Paramount og Apple og da Warners Bros valgte at droppe understøttelse af HD-DVD, smed Toshiba håndklædet i ringen i februar 2008. Toshiba har nu selv planer om at lancere en Blu-ray-afspiller.


Til top

Udvalgte Blu-ray afspillere

Der er efterhånden et stort udvalg af Blu-ray-afspillere til forbrugere og teknologien har også fundet vej til spilkonsoller og computere. Vi kigger på et par udvalgte afspillere herunder.

Playstation 3 med Blu-ray

playstation 3 med blu-ray-afspillerDet har haft stor betydning i formatkrigen med HD-DVD, at Sony valgte at lægge en blu-ray-afspiller i deres seneste Playstation spilkonsol. I praksis har det betydet at stor del af spil-forbrugere har fået mulighed for at afspille Blu-ray-film uden at skulle investere i en dyr selvstændig afspiller.

For Sony var strategien dyr. Indledningsvist tabte elektronikgiganten små 1.000 kr pr. solgt enhed med Blu-ray-afspiller, men populariteten af spilkonsollen har hjulpet på indtjeningen senere hen.

Udover muligheden for at afspille HD-film, tilbyder den seneste Playstation naturligvis masser af spil-underholdning. Under låget gemmer sig en 3.2 hz processor, 2,5" harddisk på op til 250 GB og et NVidia 550 Mhz grafikkort. Med HDMI-porten kan man tilslutte konsollen til sit HD-TV og få fuld udnyttelse af HD-billede og -lyd. Du kommer på nettet med enten et alm. ethernetkabel eller trådløst med WiFi.

I august 2009 lancerede Sony en ny og mindre model af Playstation 3: Slim Model. Mindre, lettere og mere støjsvag.

Microsoft er ikke med

Spilkonsollen Xbox fra Microsoft kunne have været endnu et lokomotiv for udbredelsen af Blu-ray-afspillere verden over, og i lang tid gik der rygter om nye modeller af konsollen med en Blu-ray-afspiller. I sommeren 2009 afsagde Microsoft imidlertid en endelig dom over afspilleren og udelukker, at den bliver inkluderet i fremtidige versioner af spilkonsollen. I stedet satser Microsoft stærkt på en online-tjeneste, der gemme spilkonsollen tilbyder film og spil i HD-kvalitet.

Samsung BD-P1600 Blu-ray-afspiller

SAMSUNG BD-P1600 Blu-ray afspiller

En god afspiller til de prisbevidste er den elegante og alsidige Samsung BD-P1600 blu-ray-afspiller.

Du kan naturligvis afspille film i ægte 1080p Full HD-kvalitet, men derudover får du også

  • USB-indgang, så du kan afspille film og musik, som du har liggende på computeren
  • BD Live / Blu-ray profil 2.0: Interaktive tjenester og downloads af ekstramateriale til dine Blu-ray-film. (wi-fi er ekstraudstyr)
  • Bagudkompatibel med DVD og CD
  • Opkonvertering (upscaling) af DVD til HD

Samsung BD-P1600 er pr. sept. 2009 set til 1.600 DKK. Tjek aktuel pris her.

Samsung BD-P4600 Blu-ray-afspiller

SAMSUNG BD P4600 Blu-ray-afspillerEn anden interessant afspiller er den lidt dyrere BD-P4600 fra Samsung, der giver en helt speciel mulighed: Hæng afspilleren op på væggen!

Den vægophængte model er ligeså elegant som den førnævnte og indeholder ligeledes mulighed for tilslutning af USB-medier, adgang til online tjenester gennem BD Live samt afspilning af CD og DVD'er med opkonvertering.

Samsung BD-P4600 er pr. sept. 2009 set til 2.200 DKK. Tjek aktuel pris her.
Til top

Har Blu-Ray en lang fremtid?

Selvom Blu-ray formatet er nyt og meget udbredt, er der allerede nogle, der mener, at teknologien får en kort levetid. Det skyldes dels den generelle tendens i teknologisk udvikling, der giver nye teknologier kortere levetid end ældre - fx VHS og DVD i dette tilfælde. Men derudover er der allerede et par konkrete "trusler" til det nye Blu-ray-format.

HD film over nettet

Først og fremmest kan det vise sig, at det bliver meget nemt og billigt at leje HD-film på internet. Tendensen blandt især unge net-brugere er, at man foretrækker at downloade eller streame indhold fremfor at købe det til evigt eje. Og derfor vil Blu-ray-teknologien ikke være attraktiv for alle.

itunes vs blu-rayDet er egentlig blot et spørgsmål om, hvornår distributørerne er klar med udbuddet, samt hvornår internetudbyderne er klar med billige forbindelser, der kan levere film i samme gode HD-kvalitet som en Blu-Ray afspiller. TDC har længe arbejdet på at få fiberforbindelser til deres kunder, og også elselskaberne har travlt med at grave fiberkabler ned. I USA har de to amerikanske services, Netflix og Apple iTunes allerede løsninger til øjeblikkelig levering af digitale film.

Alternative formater (Super Hi-Vision)

super hi vision vs blu rayI Japan afprøver man allerede med et nyere film-format, Super Hi-Vision, der har et skærmformat med opløsning på hele 4320x7680 pixels. Til sammenligning har det nuværende Full HD format 1080p en opløsning på 1920x1080 punkter. Det svarer til, at man ville kunne have 16 HD-skærme på samme areal som en enkelt skærm med Super Hi-Vision!

Der kommer nok til at gå fem til syv år før vi vil se TV-apparater og afspillere, der kan håndtere dette nye format.

Men fremtiden for Blu-ray-afspiller og -diske kommer nok til at afhænge allermest af forbrugernes vaner.


Læs også om


Til top

Eksterne links om Blu-ray