LED TV - læs om de nye lækre fjernsyn

Den nye LED-teknologi imponerer

LED TVEt LED TV er et LCD TV, der bruger LED til baggrundsbelysning, hvilket giver et mere kontrastrigt billede og muligheden for en endnu fladere skærm.

Man ser også begrebet "LED skærm" blive brugt om skærme, der udelukkende består af dioder, men her snakker vi om en type, der kun bruges på meget store skærme og derfor ikke er aktuelle på TV-skærme i stuerne.

Til top

Fordele ved LED tv-teknologien

Med et LED-TV er der en række fordele fremfor de udbredte LCD-TV-apparater:

  • Billedet er lyskraftigt og meget kontrast-fuldt, hvilket giver en mørkere sort farve.
  • Skærmen kan gøres utrolig tynd. Nogle modeller er nede på 2.5 cm tykke.
  • De bruger langt mindre strøm. Sammenlignet med LCD vil et tilsvarende LED TV bruge op til 40 % mindre strøm.
  • Frekvensen af skærm-opdatering er højere, hvilket er en fordel ved billeder med bevægelser som fx i sport og action film.
  • TV'et er hurtigere om at tænde (og slukke) billedet
  • Når TV'et smides ud, er miljøbelastningen mindre.

Til top

Mere om teknologien bag LED-TV

Light emitting diodesEt LCD TV med LED-teknologi har baggrundsbelysning fra LED - Light-emitting diode, dvs. lys-dioder.
Dioderne kan levere en høj lysstyrke med et lavt strømforbrug. Dioderne bliver placeret langs kanten af TV-skærmen og lyser hele vejen ind bagom LCD-panelet. Der sidder derfor ikke dioder i et større areal bag skærmen, som man måske ellers kunne tro.  

Grundlæggende er TV'et stadig et LCD-fjernsyn og derfor er det stadig flydende krystaller i panelet, der lader lyset fra dioderne passere og derved danner selve billedet.

Med introduktionen af Edge LED i 2008 var teknologien blevet videreudviklet til at man kunne lave de helt tynde skærme på ned til en enkelt centimeter.

Læs også om teknologien i LCD-TV.

Til top

LED-TV på markedet i dag

Det første kommercielle LED-tv kom på markedet fra Sony i 2005 - og siden er det gået stærkt både med videreudviklingen og udvalget. De store elektronik-fabrikanter som Samsung, Sony og LG har alle top-modeller med LED-teknologi.

Se en demonstration af tv-typerne

Sony LED-modeller

Sony LED TV ZX5Sony har været tidligt ude med fjernsyn af LED-TV-typen og ligger stadig forrest i feltet med deres nuværende tilbud.

I september 2009 har de lanceret en spændende ny model, Sony ZX5, der kommer ud i handlen i november 2009. TV'et fås i en 46" og 52" udgave, har en opdateringshastighed på 240 Hz, en Wi-Fi-forbindelse til trådløs overførsel af billedet og hele herligheden samlet i en ramme på kun 16.6 mm i tykkelsen.

Samsung LED

Ligesom Sony har Samsung satset stærk på at producere LED TV.

Læs mere om Samsung LED.
Til top

OLED

OLED er en helt anden type skærmteknologi, som her vil blive beskrevet senere.


Læs også om


Til top

Eksterne links om LED TV